lørdag 20. februar 2010

Turist i Brussel


Nå er vi snart ved veis ende i Brussel. Det har vært en veldig bra by å bo i. Å komme til Brussel som turist tror jeg ikke er fullt så spennende som å besøke Paris eller Amsterdam. Det er kjekkere å komme til Brussel for å besøke noen som bor der. Siden vi ikke bor der lengre skal vi dele turistløypen vi vanligvis tar med de som kommer på besøk her.




Turistløypen

begynner en plass nær Grand Place. Grand Place er torget i Brussel og den best besøkte turistattraktsjonen sammen med Manneken Pis.

Manneken Pis kledd i kostyme

Rådhuset er på Grand Place og er 93 m høyt. Det er fra 1400 tallet.

På morgenen er det blomstermarked på Grand Place. Annenhver august er det et flott blomsterteppe av begonia på hele plassen her. Dette fikk vi dessverre ikke med oss siden det skal være i år.


Etter å ha tatt de viktigste turisttingene er det på tide med lunsj. Vi har vært mange ganger på takterassen på musikkbiblioteket og spist. Der er det veldig fin utsikt over hele byen, og huset er bygget i Art Neuve stil.

Ikke langt fra musikkbiblioteket er slottet og parken. Her er også kunstmuseet.


Magrittmuseet er verdt et besøk i Brussel.


Belgia er kjent for mange tegneserier, og over hele byen finnes det tegneseriedekorerte vegger.
Tin Tin museet ligger utenfor byen, men er verdt et besøk.


Shopping

Med jenter på besøk står shopping på agendaen. Den store handlegaten er Rue Neuve - det er en gågate med mange kjedebutikker som Zara og H&M. Ved metrostasjonen Louise er det mer ekslusive strøket, men Antoine Daensart er en trafikkert gate for designerbutikker.
Det er koselig å gå i galleriene (saint Hubert) som er verdens første kjøpesenter fra 1847.


En plass jeg liker meg godt er på markedet i byen som ligger ikke langt fra Louise (Place du Jeu de Balle - Vossenplein). Det er marked der hver dag, men større i helgene. Dette er også strøket for antikviteter og møbler.


Mat og drikke


Etter shoppingen passer det fint for ølsmaking på A La Mort Subite. Belgia har ca 8700 forskjellige ølsorter og mer enn 125 bryggerier.

Jeg er mest favoritt av den belgiske sjokoladen. Det er de nougatlignende pralinene belgierne er mest kjent for, men min favoritt er den mørke sjokoladen som selges i tusentall på alle butikker. Chocolatier'er er det veldig mange av i sentrum rundt Grand Place.


Belgierene er glad i mat, og retten i Brussel er Moules Frites. Det er blåskjell og pommes frites. Vi prøvde dette bare en gang, men var ikke så heldige med valg av restaurant. Det er også Belgia som "fant opp" pommes frites, så de er veldig fornærmet på det engelske navnet "french fries". Det er vanlig å spise pommes frites av kremmerhus med majones som dip.

Og på den usunne gaten fortsetter Belgierene med de beste vaflene jeg har spist i mitt liv. De selger de overalt, men de desidert beste kommer fra de gule vaffelbussene som er vanligst å se i sentrum i helgene.

Litt i utkanten


Atomet og minieuropaparken er populært for de minste. I mini-europa har de bygget miniatyrer av monumenter eller bygninger fra alle land som er medlem av EU.

Waterloo

er egentlig en bydel utenfor Brussel der de fleste nordmennene bor.

Men Løvehøyden er bygget som et minne fra slaget Napoleon tapte. Det er et museum også der, der drakten til Napoleon er stilt ut. Waterloo har selvfølgelig også sitt eget øl.


Tervuren

Dette fasinerte oss nesten mest i Tervuren.


Men vi var egentlig her for å besøke et museum - Royal museum for central Africa. Et museum som kong Leopold bygget da Kongo var en belgisk koloni. Det var et veldig bra museum, og det ligger i en fin park der vi gikk tur etterpå.