mandag 30. november 2009

Sommerferie til "Afrikas perle"

Vår sommerferie var i år i Uganda midt på høsten. Skiltet på flyplassen ønsket oss velkommen til The pearl of Afrika.

Vi valgte Uganda siden det var et greit land å reise til med tanke på været på denne årstiden. Riktignok er det regntid i oktober og november, men ikke mer regn enn vi hadde godt av. Uganda var et av de mest dyrerike landene i Afrika før krypskyting og Idiamin, og nå har stammene tatt seg kraftig opp igjen.

Etter å ha vært på tur i Uganda har vi også mange flere argumenter til at vi kan anbefale feire i Uganda. Vi ble ikke syke. Vi ble ikke frastjålet noe, og vi følte oss veldig trygge. Folk var vennlige og fredelige, og vi møtte ingen pågående selgere eller tiggere. Vi så tre tiggere på hele turen og ikke før den siste dagen i hovedstaden Kampala. Vi kunne stole på folk, da alle vi hadde avtaler med dukket opp på rett sted til rett tid. Det var et ufattelig flott land og vi hadde masse flotte naturopplevelser.



Vi landet i Kampala med direktefly fra Brussel. Dagen etter kjørte vi nordvestover til Murchinson Falls National Park. Der bodde vi på Paara wildlife lodge og levde et luksusliv i fem dager. Etter det kjørte vi en hel dag for komme sørover til Queen Elisabeth National Park der vi levde i ennå større luksus i en uke. De tre siste dagene var vi helt i sør i Bwindi National Park for å hilse på gorillaene, før vi var en dag i Kampala og ventet på flyet hjem.



I Paraa var yndlingsplassen til Sindre denne terassen vår med utsikt over Nilen.



Selv om det regnet hver dag var det veldig mye sol i Paraa, og vi fikk brukt litt tid ved bassenget.
Paraa lodge lå i Murchinson Falls National Park som er den største nasjonalparken i Uganda. Nilen renner tvers igjennom parken fra Viktoriasjøen til Lake Albert. Navnet Murchinson kommer av denne flotte fossen som har fått navn etter en engelskmann. Fossen het tidligere Uhuru falls.


Vi var på fisketur og fisket Nilabbor (Nile Perch). Jeg var livredd den store fisken, men guiden vår mente det var en av de minste aborrene de hadde fått.




Queen Elisabeth er vest i Uganda og helt på grensen til Kongo. Den store parken ligger helt i bunnen av rift valley, og fikk navnet da dronningen av England var på besøk.

Vi bodde på Mweya Safari Lodge med utsikt fra svømmebassenget over Kazinga reservatet og kanalen mellom den store lake Edward og lake George.

Den første morgenen våknet vi til en flott bush bukk som gresset rett utenfor terassen vår. Villsvinene kom også etterhvert og xx sprang rundt både inne og ute. Løvebrølene og hyeneskrattingen kunne vi høre hele natten.




Vår faste frokostplass - alltid ute.


Siden parken ligger i rift valley var det mange utdødde vulkankrater. Kjøreturen opp på explosioncrater nord for Katwe ga oss flotte utsikter i store krater.




Den første dagen vi var i Queen Elisabeth tok vi en lang kjøretur til en av de fineste reservatene helt sør i Parken, Ishasha. Her fikk vi se Topi som ikke fantes i andre deler av landet. Vi fikk dessverre ikke se klatreløver. Sjåføren vår kjørte oss virkelig fast i gjørmen og vi måtte ha hjelp opp.


Sindre tar Topidansen da vi fikk se de første Topiene.



Veiene i Uganda var ikke noe å skryte av. Det er tre asfalterte veier i hele landet.




Walking safari likte vi godt, selv om vi fikk se lite dyr. Her står vi med utsikt over Lake Edward og ser mot Kazinga fisklandsby. Da nasjonalparkene ble til fikk fiskerlandsbyene bli.



Fiskerene lever et hardt liv og fisker med garn som regel hele natten.

Først klokken åtte om morgenen får de komme inn til land for å selge fisk, og de får ikke legge til før gorgongen slår.




Uganderene lever et veldig primitivt liv. De bor i stråhytter der veggene er bygget av flettede greiner innsmørt med leire. Hvis de er heldig har de bølgeblikk på taket og hus av murstein. Ingen strøm. Vann henter de i disse gule plastkannene.


Ta med på tur - huskeliste til neste gang:

- Ta med alt du trenger - det er vanskelig å få kjøpt ting utenfor hovedstaden. Vi hadde store problemer med å få tak i solkrem for eksempel.
- Vi hadde god bruk for regnjakkene. De ble brukt hver dag.
- Det var greit å gå i en tynn overtrekksbukse på gorilla og sjimpanseturen i regnskogen. Gode sko er et must. Lange sokker må også brukes til å stappe buksebeinet ned i slik at ikke maurene kan krype oppi sko og oppover benet. Det svir!
- Kamera med stor telelinse. Jeg fikk god bruk for erteposen til å legge kameraet på på taket av bilen siden jeg ikke hadde stativ. Stativ skal også være med neste gang.
- Nok penger. Det brukes både dollar og ugandiske shilling. Vi trodde vi hadde tatt med plenty dollar, men de forsvinner fort. Det var vanskelig å ta ut penger i minibank i Kampala med mastercard. Visa funket overalt i Kampala, men det var også den eneste plassen vi var der det var minibank.
- I Bwindi besøkte vi et barnehjem, og noen svensker som var der sammen med oss hadde med en hel bærepose med skrivesaker (glitterpenner, klistremerker, fargeark.) Disse ble veldig poplære, og jeg skulle ønske jeg hadde noe med... Vi kunne donere penger, men de ble også takknemlig for alt, som såpe, klær, mat osv. På barnehjemmet kunne du også bli fadder for et av barna, eller sende penger hjemmefra. Fin måte å støtte noen som trenger det uten å være redd for at store deler av pengene går til administrasjon.

fredag 27. november 2009

Dyrene i Afrika

ANTILOPER
En veldig fin ung vannbukk.

Og en Topi mor.
Topi så vi bare i Ishasha, helt sør i Queen Eliabeth.

Her er to Uganda Kob som kjemper om reviret.



Her var nok den som vant ;-)




Flotte Uganda Kob




Hartebeest




Kanskje det dyret vi var mest heldig med å se sammen med pytonslangen - en Yellowback Duiker.



BØFLENE:






Bøflene så vi helst i store flokker






Som regel i følge med hvite fugler som spiser gresshoppene som hopper opp når bøflene tramper gresset ned.

Denne flokken gikk ned til elvel for å bade, både for å kjøle seg ned og for å verne seg for de plagsomme tse-tse fluene.

Det ser ikke ut til at krokodillen bryr dem så mye - den lå og freste helt til de jaget den vekk.




Det ser ut som bøflene nyter å bade





Og det er lett å glemme at dette er et av de farligste dyrene i Afrika.






FUGLER

Ground hornbill i svevet.







Dumme perlehøns har ingen motstandere og tror de kan springe fortere enn bilen. Vi må kjøre sent bak de lenge før de finner ut at de kan stikke til siden.






Pelikaner i Queen Elisabeth.


Ugandas nasjonalfug er veldig flott og heter Crested Crane


På vei hjem stopper sjåføren brått og peker på treet fem meter fra bilen. Der ligger en leopard som reiser seg når vi stopper og vi tar bilder og filmer som galne. Den poserer fint i mange minutter før neste bil kommer og skremmer den vekk...



Leoparder er det mange av, men de er veldig sky, så vi er heldige som får se den så nær.




LØVER
Vi fikk se løvene tre ganger. Det var flest løver i Queen Elisabeth.
Tidlig morgen i Queen Elisabeth spankulerte tre hannløver langs veien. De fulgte etter hunnløvene og ungene som hadde skaffet de mat om natten. Nå hentet de byttet og gikk for å samles hos hunnløvene.



De tre hannløvene er brødre. Ellers er det uvanlig med flere hannløver i samme flokk.


Her finner de byttet. Uheldigvis var lyset for dårlig denne morgenen, og bildene ble uskarpe.


Disse tre hunnløvene er sannsynligvis i samme flokk. De lå i gresset og var sånn passe interessert i oss en tidlig ettermiddag.





I Paraa så vi to søte løveunger med moren sin





Moren er skeptisk og skysser ungene inn i sivet. Vi får bare se dem i noen få minutter.







GIRAFFER




Giraffene er mine favoritter og de vi ser i Paraa har spesielt fint mønster der ikke fargene glir over i hverandre.

De mørkeste giraffene er veldig gamle.











FLODHESTER

Flodhester er det mange av både i Queen Elisabeth og Paraa.


De går helst opp av vannet om natten. Huden blir rosa og tåler ikke mye tørke. Utstøtte flodhester blir kanskje jaget opp av vannet på dagen og må da rulle seg inn i gjørme for å beskytte huden.




Dette er sannsynligvis en utstøtt flodhest som i tillegg blir skadet av andre. Den er full i sår over hele seg.





ELEFANTENE


Vi får se elefanter i både Queen Elisabeth og Paraa, men det er mange flere av dem i Queen Elisabeth.


Den ene guiden fortalte oss at elefantene har kortere støttenner nå enn tidligere. Han mente at elefantene var smarte og hadde skjønt sammenhengen mellom lange støttenner og krypskyting. Men det har vel også med å gjøre at de med lengst tenner ble utryddet?





De som overlevde krypskytingen på 70tallet er merket med et hull i øret.